Mikrobiotika

Интегрални (макробиотички) хлеб
2007/05/19,02:13

Потребни састојци: око 1 кг интегралног брашна, 50-100 г ораха, 50 г сусама, морска со.

Прибор: чинија, плех, варјача.

Припрема: све састојке ставити у чинију, замесити са додавањем воде, да тесто не буде тврдо. Ставити у рерну, и пећи на око 250°С, отприлике пола сата.

Мени је хлеб испао одличан, мало је тврђи јер нема прашка за пециво, али је доста дуготрајнији и наравно, здравији. Мислим да је ово доста корисна вештина, јер је цена оваквог хлеба у продавницама здраве хране око 100 дин.

Иначе постоји вероватно безброј комбинација за спремање правог интегралног хлеба. Може се додавати и ражано, хељдино брашно, итд. али о томе више у неком од наредних чланака.  

 

Мали, црвени а није комуниста (азуки пасуљ)
2007/04/19,15:27
Разговор са љубазном продавачицом из радње на Каленићу:
ЉП: Да ли знаш како се спрема обичан пасуљ?
Спики (помало одсутно): Не.
Безар: Спики, обичан пасуљ!
Спики: Ах, да. Знам бре :)
ЉП: Е па исто тако се спрема и азуки.
Спики: Кулерски.

Рецепт за спремање азуки пасуља (на жарколовачки начин)
250 грама азуки пасуља оставља се у чесмовачи да одстоји преко ноћи. Сутрадан, одмах после устајања (~14:20), укључити ринглу на 2-ку и одморити се још мало у кревету. Након неколико сати, погледати шта се дешава, додати пола главице црног лука, 1 кашику (мала, за чај) алеве паприке, 2 прстохвата соли (нама је испало мало више неслано), 2 кашике вегете (уствари Ц зачин) и једну кашику соса од соје (Shoyu, али може и Тамари). Знали смо да треба да се промени вода, али смо решили да експериментишемо, и нисмо то учинили (ради јачег укуса) и остали смо живи. Пасуљ се брзо раскувао, тако да нисмо стигли да ставимо коленицу и сува ребарца :) Утисак је веома позитиван. Нема нежељених ефеката (гасова-ветрова).
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu