Потребни састојци: око 1 кг интегралног брашна, 50-100 г ораха, 50 г сусама, морска со.
Прибор: чинија, плех, варјача.
Припрема: све састојке ставити у чинију, замесити са додавањем воде, да тесто не буде тврдо. Ставити у рерну, и пећи на око 250°С, отприлике пола сата.
Мени је хлеб испао одличан, мало је тврђи јер нема прашка за пециво, али је доста дуготрајнији и наравно, здравији. Мислим да је ово доста корисна вештина, јер је цена оваквог хлеба у продавницама здраве хране око 100 дин.
Иначе постоји вероватно безброј комбинација за спремање правог интегралног хлеба. Може се додавати и ражано, хељдино брашно, итд. али о томе више у неком од наредних чланака.
320 динара / кг
Заборавио сам да препишем податке... На рачуну пише да је то димљени качкаваљ, али ја нешто трипујем да је на паковању писало пикантни тофу. Због тога нисам хтео да га једем :)
Одличан је. Много бољи од (обичног) димљеног тофуа и нешто укуснији од обичног тофу сира. За пробу ми је остао само још тофу са мирођијом, па ћу онда направити коначан поредак. Овај дефинитивно улази у сталну листу за куповину :)
Односи се на овај пост.
У таблоидном маниру смо напали (изнешено мишљење) др. Пфаф-а. Тек сада смо мало прогуглали и дошли до закључка да смо можда, мало, пренаглили у једном претходном посту. Наравно остаје у изворном облику због тога што ми не желимо да прекрајамо историју :). Направили смо грешку углавном због начина на који су уредници Press-а објавили чланак :) Yeah. Нисмо ми криви.
Безар: У овом чланку нимало ми се није свидео следећи цитат: "Soja ne može ništa da zameni, ona je samo dopuna za meso, jer sadrži 40 % proteina, koji su neophodni za razvoj celija, 20 % ugljenih hidrata."
Састав: сојина протеинска концентрација, соја гранулат, пиринчано брашно, биљна масноћа, биљни загушњивач, морска со, зачини.
Без холестерола и без конзерванса.
Цена: 200 грама / 160 динара
Произвођач: Macrobiotic prom, Београд
Све четири виршле су спојене. Приликом кувања набубриле су (било је уграђеног ваздуха :) На крају су чак саме излазиле из лонца. Приликом једног насилног враћања једног дела који је изашао из воде пукла је једна од „средњих“ па је гомила садржаја завршила у води.
Оно мало што је остало (отприлике половина) сам пробао и делује ми као онај паризер од соје. Јестиво али нема укус. Обзиром да је само половина виршли била употребљива морао сам да додатно да скувам неколико јаја. Јаја су обично пуна холестерола (ваљда :), али ово су била она „здрава јаја“ из Максија. Бацио сам кутију тако да сада немам прецизнији опис, али углавном нису стандардна него обогаћена нечиме и ваљда су од кокошки које једу здравију храну or something.
Адреса: Иза Максија код Hypo Hilla.
Асортиман: Хлеб (150 динара!), Мусли 470 или 490, грицкалице...
The-spiki: btw, она радња иза максија је ужас
ThUgGiE: sto
The-spiki: Хлеб 150 динара. мусли 470 (или 490). А у максију 430!
The-spiki: нису нормални бре
ThUgGiE: ihaj :)
The-spiki: цене за „здраву храну“ су им превисоке
The-spiki: qpio сам чоколадни петит бер :)
ThUgGiE: to je bas zdrava hrana
ThUgGiE: :)
The-spiki: а радња се btw зове нешто типа „Мицин Шпајз“
ThUgGiE: cecin spajz
ThUgGiE: cecin spajz
ThUgGiE: ugojices se od petit bera rtog cokoladiranog
У току long distance телефонирања (неколико позива), читао сам "Јести или не јести", исечак из Press Magazina.
Према коментару доктора Пфафа, дипломираног нутриционисте, данас је потпуно илузорно говорити о здравој храни. Наиме, "уважени" стручњак тврди да појам здраве хране није довољно прецизно дефинисан, јер би то значило да постоји и болесна храна.
Да ли то значи да није потребно бринути о исхрани? Ако не постоји здрава храна, онда је свеједно шта једемо. Е па, не слажем се докторе Пфаф! Као што ништа у животу није само црно (#000000) или само бело (#FFFFFF), тако и квалитет хране можемо посматрати у читавом спектру боја.
Спики: Формално образовање не прати новости у индустрији хране, а верујем да "уважени" доктор, у ваншколском учењу није довољно испратио та дешавања.
Здраве хране има на претек, чак се и баца.
П.С. Образовање се не стиче само у школској клупи него и на wc шољи :)
Адреса: На зилион местa.
Радно време: од понедељка до суботе 07:30 - 21 недељом 07:30 - 15
gmaps screenshot
Слика
Асортиман: Имају наравно добар избор воћа и поврћа, дијетални мајонез (цена ~ као и за обични), мусли (classic, tropic, digestive и top су око 200, а choco & cacao 430 динџи), туњевину, хладно цеђено (139 дин/0,5л) и маслиново (300-900) уље и нова (непроверена) информација безмасни сир (500г 100 дин)
ThUgGiE: imas onaj bezmasni sir u maksiju
ThUgGiE: mozes mazes
ThUgGiE: mozes jedes vako
ThUgGiE: a sir je :)
ThUgGiE: pola kile 100 dindzi
Spiki: gde stoji u maxiju?
ThUgGiE: stoji tamo gde jogurti i to
ThUgGiE: onako u casi sa poklopcem providnim
Spiki: aha. vajkrem?
ThUgGiE: mislim da je suboticki ili somborski
ThUgGiE: ne bre vajkrem
Spiki: jebote, nisam video bezmasni sir u maxiju
Spiki: imaju dijetalni majonez
ThUgGiE: cekaj :)
ThUgGiE: soja sadrzi estrogen
ThUgGiE: i ne treba jesti previse
ThUgGiE: a sir imas
Spiki: estrogen je bese nesto za zene?
Spiki: pogledacu sada na maxi.co.yu
ThUgGiE: brate
ThUgGiE: tamo negde imas te sireve
ThUgGiE: tj taj sir
ThUgGiE: kao velika pavlaka pakovanje
ThUgGiE: ne znam kako se zove
ThUgGiE: blizu krem sireva :)
ThUgGiE: zove se ELLA
Spiki: aha. nisam ga primetio. thnx
ThUgGiE: http://www.mlekara.co.yu/proizvodi_m.php
ThUgGiE: pa klikni na ELLA
Мени у ствари ово и није први утисак, односно први сусрет са макробиотичком кухињом, већ ме је сестра у тај свет увела прошле године.
Паштета од соје је very solid. У ствари не, није веома чврста, већ веома солидна, а нарочито у комбинацији са димљеним тофу сиром (оним мекшим) и маслинкама са бадемом и паприком. Хлеб који сам користио у овој варијанти био је овсени бесквасни.
Бесквасни интегрални овсени хлеб, тј. Хлеб од интегралних брашна житарица млевених на млинском камену има добар укус али никако нисам могао да га сечем на кришке него сам морао да дробим тако да не добија одличну оцену.
Бесквасни интегрални ражени хлеб, познатији као црна цигла може лепо да се сече али има киселкасти укус.
Оба хлеба су без конзерванса, вештачких боја и адитива. Веома су компактни (мали а тврди), имају 500 грама и коштају 100 дингоса. Произвођач Graham-hleb.
Паризер од соје је бљак. Безукусна маса. Никад више!
Салама од соје је ок. Укус ми је непознат али дефинитивно није одвратна, тј, прилично је јестива. Има нешто зелено што ми појачава утисак да једем здраву храну :)
Паштета од соје је веома укусна. Екстра!
Димљени тофу сир. Хммм. Бољи је обичан тофу.
Крем од бадема је добар, али радије ћу куповати путер од кикирикија за те паре (200 дин 200 грама), тј динар по граму како рече Безар.
Адреса: Каленић пијаца
Радно време: понедељком 08-14, од уторка до петка 08-17, викендом 08-15
gmaps screenshot
Слика:
Асортиман: Најбољи избор који смо до сада видели.
Имају више врста пиринча (басати, витаминизирани, кочански и још неколико врста неугледног изгледа :)
Азуки пасуљ (мали црвени), хељда и остале зрнасте културе.
Производи од соје: тофу, тофу са мирођијом, димљени тофу, паштета, салама, паризер, "млеко", "јогурт", сос (тамари и Shoyu), виршле, бургер...
Посластице: крем од бадема и кикирикија. Имају солидан избор сушеног воћа, колачића и грицкалица.
Хлеб: неколико различитих типова (бесквасни ражани, овсени итд)
Адреса: Пожешка, преко пута City Holla
Радно време:
gmaps screenshot
Слика:
Асортиман: Релативно мали избор.
Имају неколико производа од соје (тофу, димљени тофу, тофу са мирођијом, паризер, млеко) и стандардан избор грицкалица као и у другим радњама (интегралне грисине, кикирики итд)
Спики: Мене је девојка из радње подсетила на индијку из Mistress of spices.
« | Јун 2025 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
По | Ут | Ср | Че | Пе | Су | Не |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |